Κατέβηκε κάποτε η Μούσα από τα Ουράνια στη Γη και τράβηξε ίσα για το σχολειό, να ρωτήσει πώς τα πάει η αγαπημένη της κορούλα, η Ποίηση. Τι το 'θελε το 'ρώτημα η άμοιρη; Κρίμα, της είπαν, έμεινε από απουσίες η κόρη σου. Απαρηγόρητη η Μούσα, πήρε τους μεγάλους δρόμους και επισκέφτηκε πολλούς σοφούς Επιστήμονες και Ειδικούς, αναζητώντας μιαν εξήγηση. Όμως αυτοί μιλούσαν ξένη γλώσσα, άγνωστη στη Μούσα. Έτσι, άφησε πίσω της την πολύβουη πολιτεία και βγήκε έξω, στα καμένα βουνά και τα ερημωμένα χωριά. Συνάντησε εκεί τους λιγοστούς γέροντες χωρικούς, ανθρώπους ταπεινούς και σιωπηλούς, που πότε-πότε μόνο καμιά παροιμία ψιθύριζαν. Τους έλεγε τον πόνο της και άκουγαν. Ήξεραν ν' ακούνε. Ύστερα, αφού κουνούσαν πολλές φορές το κεφάλι, της απαντούσαν με μια παροιμία. Με την ίδια ακριβώς παροιμία της απαντούσαν όλοι: «Τι γυρεύει η αλεπού στα γουναράδικα;». Ρητορική η ερώτηση της παροιμίας, και η εξήγηση του Νικολάου Πολίτη δεν αφήνει, βεβαίως, περιθώρια για παρερμηνείες: «Η αλώπηξ αποφεύγει να πλησιάσει εκείνους των οποίων κύριον έργον είναι η κατεργασία του δέρματός της». (Δ.Μ.)
Το αφιερώνω στην εκπαιδευτική κοινότητα, γενικώς...
5 σχόλια:
Ανώνυμος
είπε...
Καλά έκανε η Ποίηση και το 'σκαγε αφού το σχολείο που επιβραβεύει την υποταγή δεν είναι ο φυσικός της χώρος.
Δεν το ξέρεις, μπορεί οι απουσίες να ήταν και αποβολές, για το... καλό της. Όμως (;). Γεια σου Κική, κι αν είσαι εσύ που φαντάζομαι, επιβεβαίωσέ το - περιμένω νέα σου...
Πολύ χαίρομαι, Κική! Αλλά, όταν λες "αυτής", εννοείς "σου" και όχι "σας", έτσι δεν είναι; - πείραγμα είναι, μην το παίρνεις σοβαρά. Είσαι αληθινή κι είναι σπουδαίο. Σ' ευχαριστώ!
"Ο υπερδρόμος της Βορείου Ευβοίας και η ελεγεία της χαμένης πορείας"
ΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΙΚΑΚΗ (1-10)
(κλικ στη φωτογραφία)
1. Βιογραφικά και άλλα συναφή. 2. Η ζωγραφική των τελευταίων χρόνων. 3. Η "Κυρά" και το "Παπούτσι". 4. Τα σκίτσα - προκηρύξεις. 5. Ο Φρέντυ Κάραμποττ για τον ζωγράφο Ρικάκη. 6. Τα βιβλία. 7. Η συνέντευξη στην "Προσωπική Ευθύνη". 8. "Ολίγα τινά περί της θανής του Δημητρίου Ρικάκη" (διήγημα του Δ. Μπαρσάκη). 9. Οι φίλοι και οι θύμησες. 10. Ο Δ. Ρικάκης διαβάζει τα "Μικρά" του.
PHILIP SHERRARD
Αναλυτική παρουσίαση του βιβλίου του "Το Ιερό στη Ζωή και στην Τέχνη".
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ 2 ΥΠΕΡΟΧΑ CD ΜΕ ΤΑ ΧΟΡΩΔΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΜΑΚΡΙΔΗ
5 σχόλια:
Καλά έκανε η Ποίηση και το 'σκαγε αφού το σχολείο που επιβραβεύει την υποταγή δεν είναι ο φυσικός της χώρος.
Κάτι μου θυμίζουν αυτά τα παραθύρια :)
Δεν το ξέρεις, μπορεί οι απουσίες να ήταν και αποβολές, για το... καλό της. Όμως (;).
Γεια σου Κική, κι αν είσαι εσύ που φαντάζομαι, επιβεβαίωσέ το - περιμένω νέα σου...
Ναι εγώ είμαι, θα μπορούσα να ΄μαι και ένα από τα παιδιά της φωτογραφίας γιατί αυτή είναι η τάξη μου στη δευτέρα γυμνασίου :-)
Όλα καλά, προσπαθώ να ξεκουραστώ και φυσικά είμαι τακτική αναγνώστρια της ιστοσελίδας αυτής
Πολύ χαίρομαι, Κική! Αλλά, όταν λες "αυτής", εννοείς "σου" και όχι "σας", έτσι δεν είναι; - πείραγμα είναι, μην το παίρνεις σοβαρά. Είσαι αληθινή κι είναι σπουδαίο. Σ' ευχαριστώ!
Το αίτημα έφτασε και μέσω Καναδά οπότε δεν μπορεί να 'ναι "σας" ακόμα :-))
Δημοσίευση σχολίου